Looptraining bij Claudicatio Intermittens/Etalagebenen

Meer weten of aanmelden?

Claudicatio Intermittens is bij veel mensen beter bekend als ‘etalage benen’.
Het gaat dan om krampende pijn in de kuiten, benen of billen tijdens het lopen. Kenmerkend voor Claudicatio Intermittens is dat deze krampende pijn langzaam wegzakt wanneer u even stil staat.
De oorzaak is een vernauwing of afsluiting van een slagader (slagaderverkalking) in de benen, de doorbloeding is dus niet optimaal. Deze slagaderverkalking komt naarmate men ouder wordt bij iedereen voor, de mate waarin is echter verschillend. Een ongezonde leefstijl en roken kunnen zorgen voor een verergering van de slagaderverkalking.

Looptraining
Uit onderzoek is gebleken dat looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut een positief effect heeft op het verminderen van de klachten. De training heeft als doel de pijnvrije maximale loopafstand te vergroten, waardoor een ingrijpende dotter behandeling door de vaatchirurg vaak niet nodig is. De doorbloeding van kleinere bloedvaten wordt door het trainen gestimuleerd, waardoor meer zuurstofrijk bloed naar de benen gaat. Hierdoor treden minder snel klachten op in de benen. Voorwaarde is wel dat de training met regelmaat wordt uitgevoerd!

Behandeltraject bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.
In totaal volgt u een behandeltraject van een jaar, de eerste maand zullen er twee tot drie trainingen per week zijn.
De maanden erna wordt de behandelfrequentie in de praktijk langzaam verlaagd en kunt u steeds meer zelfstandig thuis aan de slag met een op maat gemaakt trainingsprogramma. De trainingen bestaan voornamelijk uit loopoefeningen en krachtoefeningen. Naast de fysieke trainingen kunnen wij u ook begeleiden naar een gezondere leefstijl en, zo nodig, het stoppen met roken.
Het is belangrijk dat u samen met de fysiotherapeut naar het einddoel toe werkt, u zal dus zelf thuis ook met regelmaat moeten gaan trainen om het gewenste effect te bereiken!

Vergoeding fysiotherapie.
Vanaf 2017 wordt looptraining bij Claudicatio Intermittens vergoed vanuit de basisverzekering, met een maximum van 37 behandelingen.
Hiermee kunnen we volgens het protocol een jaar lang trainen.

De looptraining wordt gegeven door gespecialiseerde fysiotherapeuten.
Onze praktijk is aangesloten bij het Claudicatio Net.

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met GCM Fysiotherapie.

Meer over de behandeling van etalagebenen Claudicatio Intermittens (video):