Medical taping – tapen

Afspraak maken

Medical taping: beweging en spieractiviteit zijn essentieel om gezondheid te behouden of te herstellen

Deze gedachte vormt de basis voor het Medical Taping Concept. De achterliggende gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging. Ze zijn ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie. Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala van klachten en aandoeningen veroorzaken. De methode werd ontwikkeld in de jaren zeventig in Japan en Korea.

Succesvolle inzet Medical taping bij fysiotherapie

Bij GCM Fysiotherapie in Maarssen zijn meerdere fysiotherapeuten die deze tapemethode met succes toepassen. Dankzij de toepassing van Medical taping (tapen bij fysiotherapie) kunnen blessures sneller herstellen. Medical taping-tapen-fysiotherapie-Maarssen

Hoe werkt Medical tape

Bij Medical taping gebruikt de fysiotherapeut speciale Medical tape. Deze tape heeft dezelfde elastische eigenschappen als de menselijke huid. Door de elasticiteit van de tape is het mogelijk de opperhuid te liften. De ruimte die hierdoor ontstaat in de onderhuid, zorgt voor een vermindering van druk op allerlei receptoren en bloed- en lymfevaatjes.

Wanneer door een blessure sprake is van een zwelling ontstaat er een drukverhoging in het weefsel. Met als gevolg dat de bloedcirculatie en lymfeafvoer belemmerd wordt. Door behandeling met Medical tape wordt de druk direct verminderd en is herstel van de circulatie mogelijk. De druk en pijnreceptoren nemen af. Hierdoor is een natuurlijker, meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk. Dit bevordert het herstel.

Toepassing van Medical taping / tapen bij fysiotherapie

  • Verbetering van de spierfunctie door middel van tonus(spanning)regulatie.
  • Opheffen van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer.
  • pijndemping.
  • Ondersteuning gewrichtsfunctie door middel van stimuleren van proprioceptie.
  • Correctie van bewegingsrichting en vergroten van de stabiliteit (zoals schouderklachten).
  • Houdingscorrecties behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golf-elleboog)

Verschil met Sport tape

Medical tape is anders dan Sport tape. Sport tape (meestal wit gekleurd) is niet elastisch en heeft juist als doel bewegingsmogelijkheden te beperken. Hierdoor ontstaat drukverhoging in het weefsel. De bloedcirculatie en lymfeafvoer worden beperkt, waardoor herstel van het geblesseerde weefsel vertraagt.

Bewegingsmogelijkheden beperken of immobilisatie gedurende langere tijd, kan leiden tot afname van spierkracht en contracturen van spieren en gewrichten. Medical tape voorkomt deze nadelige effecten en ondersteunt het natuurlijke bewegingspatroon in plaats van het te belemmeren.

Neem voor meer informatie of een afspraak voor Medical taping en tapen bij fysiotherapie contact met ons op.