Erectieproblemen – erectiestoornis

Wat is een erectiestoornis?
Mannen met erectieproblemen kunnen bij seksuele prikkelingen hun penis niet (voldoende) stijf krijgen of niet lang genoeg stijf houden. Dit kan voor veel hinder zorgen, ook in de relationele sfeer. Bijna 900.000 Nederlandse mannen hebben last van een erectiestoornis.

Bij een erectiestoornis horen de volgende klachten:

 • Bij vrijen of aftrekken (masturberen) lukt het geregeld niet een erectie te krijgen/houden
 • Weinig zin hebben om te vrijen
 • Bijna geen seksuele verlangens hebben
 • Zich onzeker voelen en bang zijn om te falen tijdens het vrijen
 • Hoe ouder u wordt, hoe minder zin om te vrijen
 • Regelmatig te snel klaarkomen
 • Regelmatig nachtelijke- of ochtenderecties
 • Vrijen levert niet het gewenste genot
 • Partner is ontevreden over het seksleven
 • Hinder of lijden ervaren
 • De stoornis leidt tot relatieproblemen.

Herkent u één of meerdere van de klachten?

Doe de Erectie-test

 

Hoe werkt een penis normaal?
Zwellichamen in de penis zorgen voor de erectie. Zwellichamen zijn spiercellen met veel bloedvaten. Seksuele prikkelingen zorgen voor een grotere bloedtoevoer naar de zwellichamen. Tegelijk wordt de terugvoer van het bloed afgeremd. Dit samenspel maakt de penis langer, dikker en harder. Door de toenemende spanning in de zwellichamen komt de penis omhoog, ook wel de erectie genoemd.

Wat zorgt voor de erectie en de daad?
Seksuele prikkelingen stimuleren de erectie. Deze ontstaan door aanraking van de top van de penis, de eikel. Maar ook door seksueel getinte gedachten en gevoelens. Bij toename van de seksuele prikkels treedt vaak een orgasme op, het klaarkomen. Door het samenwerken van de zaadballen, de prostaat en de urinebuis komt het sperma naar buiten: de ejaculatie (ook wel zaadlozing genoemd).

GCM-erectie-stoornis

Waarom wordt mijn penis niet of zeer zelden stijf?
De oorzaak kan lichamelijk of psychisch zijn. Een mankement als het zelden of nooit hebben van een voldoende stijve penis doet een lichamelijke oorzaak vermoeden. Door uw leeftijd, een ziekte, medicijngebruik of een operatie in het verleden werken uw hormonen, zenuwbanen of bloedvaten niet goed of onvoldoende samen. Anders is het als uw penis wel af en toe hard wordt. Dan zal de oorzaak eerder psychisch of seksueel zijn. Een andere belangrijke oorzaak is de leefstijl. Van invloed zijn overmatig alcohol gebruik, roken, vetzucht en te weinig lichaamsbeweging.

De Erectie-test
Erectiestoornissen hebben een aanwijsbare oorzaak en zijn goed te behandelen. Bespreek daarom uw klachten en vertel hoeveel hinder u ervaart. Beperkt het uw seksleven, lijdt u eronder of veroorzaakt het relatieproblemen? Door de vragen van de Erectie-test te beantwoorden kunt u beoordelen of en in welke mate er sprake is van een erectiestoornis. Doe de Erectie-test hier online.

Als de test dit aangeeft, bespreek uw erectieprobleem dan met uw huisarts.