Plasproblemen-plasstoornis

Wat is een plasstoornis?
Mannen met een plasstoornis hebben moeite hun plas op te houden. Dit kan in het dagelijks leven voor veel hinder zorgen. Van pijn aan de blaas, moeilijk kunnen plassen tot het niet meer naar buiten kunnen of durven of door een onvoorspelbare gang naar het toilet. Bijna 850.000 Nederlandse mannen hebben last van plasproblemen.

Bij een plasstoornis horen de volgende klachten:

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Veel plassen/abnormale plasdrang (zowel overdag als ’s nachts)
  • Pijn (bij de balzak en anus of laag in de rug)
  • Zwakkere straal, zelfs alleen maar druppelen
  • Duurt even voordat de plas op gang komt
  • Last hebben van nadruppelen, ook in uw broek
  • Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
  • Steeds het gevoel hebben dat de blaas niet leeg is
  • Minder goed de plas kunnen ophouden of zelfs helemaal niet
  • Tijdelijk niet kunnen plassen

Herkent u één of meerdere klachten?

Doe de Plas-test

Hoe werkt het plassen normaal
Het begint in de nieren waar de urine wordt gevormd. Via de urineleiders wordt de continue stroom van urine tijdelijk opgeslagen in de blaas. De sluitspier houdt de blaasuitgang afgesloten. U voelt aanvankelijk nog niets. Pas bij ongeveer een gevulde blaas van 350 ml brengt een prikkel de plasreflex op gang. Tegelijkertijd zorgt het zenuwstelsel ervoor dat de inwendige sluitspier ontspant en samentrekt zodat er een beetje urine uit de blaas loopt. Nu voelt u een drang tot plassen. Gaat u daadwerkelijk plassen dan loopt de urine verder via de urinebuis door de prostaat naar de bekkenbodem om via de penis naar buiten te komen. Normaal plast iemand ongeveer 3 tot 6 maal per dag.

Hoe wordt de plas opgehouden?
Door de urinebuis te blokkeren, onderdrukt u de drang om te plassen. Dit doet u door de uitwendige sluitspier samen te trekken. Hierbij ontspant de blaas tijdelijk en stopt de plasreflex. Het plasgevoel komt door het verder vullen van de blaas vanzelf weer terug. Bij ongeveer 500 ml moet u echt plassen.

133905_nl_editor photo28
Hoe stimuleert u het plassen?
Door de spieren van de buikwand en het middenrif aan te spannen stimuleert u het plassen. Dit persen met de buik geeft een uitwendige druk op de blaas. Hoe krachtiger het persen hoe krachtiger de straal.

Waarom lukt het plassen niet goed?
De oorzaak is vaak een vergrote prostaat. Dit komt vooral voor op oudere leeftijd (50+). Schrikt u niet: deze verandering is meestal goedaardig en heeft niets met kanker te maken. Een grotere prostaat drukt de urinebuis dicht, waardoor het plassen moeilijker gaat. Ook komt een minder goed werkende spier rond de blaas voor. Nog een andere oorzaak is medicijngebruik: sommige medicijnen kunnen de stoornis versterken.

De Plas-test
Door de vragen van de plas-test te beantwoorden kunt u beoordelen of en in welke mate er sprake is van een plasstoornis. Doe de Plas-test hier online.
Als de test dit aangeeft, bespreek uw plasprobleem dan met uw huisarts.