GCM Echobureau

Marjon en Jacobine werken als verloskundige en echoscopist. Echografie maakt gebruik van hoge frequentie geluidsgolven, die wij niet kunnen horen. Het geluid wordt door de inwendige organen weerkaatst en daarna elektronisch tot een foto verwerkt. Echografie kan zowel uitwendig (via de buikwand) als inwendig (via de vagina) worden verricht en is niet pijnlijk. Schadelijke effecten zijn nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Toch zijn we voor de zekerheid voorzichtig en gebruiken we echoscopie niet zomaar.

Cliënten van buiten onze eigen verloskundige praktijk zijn ook van harte welkom.

Bij alle echo’s ontvang je gratis foto’s en/of filmpjes op usb-stick.

Ons Echobureau is gevestigd op de eerste etage van het GCM Gezondheidscentrum Spechtenkamp. Er is een lift aanwezig.

Bel ons voor een afspraak of vragen op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur, tel. (0346) 599590 of email of stuur een bericht via het contactformulier. 

Voor spoed zijn we altijd bereikbaar via 0346-599590.

4D-3D pretecho of geslachtsecho vanaf € 35,- Locatie GCM Echobureau

Welke echo’s kun je bij ons laten uitvoeren?

Bij de vitaliteitsecho 

kijken we of er een intacte zwangerschap zichtbaar is, rond 9 weken. Geeft uitwendige echo geen goed beeld (bijv. doordat de baarmoeder naar achter is gekanteld of doordat vetweefsel of darmen het beeld belemmeren) dan kan een inwendige echo worden gedaan. Deze echo wordt meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Bij de termijnecho

bepalen we de duur van je zwangerschap, tussen de 10-12 weken. Deze echo wordt meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Bij de geslachtsecho

kijken we naar het geslacht van je baby, vanaf 14 weken. Is het geslacht om één of andere reden niet zichtbaar, dan mag je gratis terugkomen. Wil je het geslacht geheim houden, mee in een envelop of er iets anders leuks mee doen, bespreek dit dan van tevoren met Marjon of Jacobine. Deze echo kan alleen per pin betaald worden en kost 35,- euro.

echo diagnostiek-zwangerschapsonderzoek

Bij de 20 weken echo (SEO of screeningsecho)

zoeken we naar aangeboren afwijkingen bij de baby. Dit is echt een medische echo en geen pretecho! De echo biedt geen zekerheid: niet alle afwijkingen worden gevonden, sommige afwijkingen ontstaan later pas en soms wordt er iets gevonden, terwijl er achteraf niets aan de hand blijkt te zijn. Dit kan onrust geven. De echo is niet verplicht. Deze echo wordt meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Bij de pretecho

kun je kijken hoe je kindje groeit en zich ontwikkelt. Een 2D echo vanaf 15 weken kost 50,- euro. Een 3D of 4D echo kost 75,- euro voor 15 minuten en 100,- euro voor 30 minuten. Deze echo’s kunnen alleen per pin betaald worden.

De 2D pretecho

is een zwart-wit foto waarop je de contouren van je kindje ziet. De beste periode: tussen 14-24 weken.

De 3D pretecho

is een statisch beeld met diepte. De kwaliteit hangt af van de ligging en beweging van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater. De beste periode: tussen 24-30 weken.

De 4D pretecho

bestaat uit bewegende 3D beelden. Je ziet je baby dus ‘realtime’ in de buik. Met wat geluk zie je je baby bewegen, ademen, slikken of gapen. De kwaliteit hangt af van de ligging en beweging van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater. De beste periode: tussen 24-30 weken.

Bij de groei echo’s

vervolgen we de groei van je kindje. Dit gebeurt op indicatie: er is vooraf een risicofactor bekend voor niet hard genoeg groeien of te hard groeien, of er is twijfel over de groei bij de gewone controles. Een groei echo wordt 2x uitgevoerd, zodat we de metingen kunnen vergelijken. Op indicatie worden deze echo’s meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Bij de liggingsecho

met 36 weken kijken we of je baby met het hoofdje of de billen bij de uitgang ligt. Ligt je baby in stuit (met billen of voeten beneden), dan kan geprobeerd worden de baby handmatig te draaien. Hiervoor verwijzen we je naar een versie specialist. Het handmatig draaien kan de kans op een keizersnede verkleinen, dus jou een operatie besparen. Sommige kinderen draaien echter pas na 36 weken. Blijft je baby in stuit liggen, dan mag je zelf kiezen of je vaginaal of per keizersnede wilt bevallen. Deze echo wordt meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Bij de vruchtwaterecho

bepalen we aan de hand van de hoeveelheid vruchtwater of de placenta goed blijft functioneren. Vruchtwater echo’s krijg je bij 41 weken en 41+3 weken bij ons. Zijn jij en je kindje in goede conditie, dan volgt een controle in het ziekenhuis bij 41+5 weken. De meeste baby’s worden spontaan geboren tussen 37 en 42 weken. Deze echo wordt meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Overige echo’s

maken we op indicatie. Bijvoorbeeld bloedverlies of placenta lokalisatie. Op indicatie worden deze echo’s meestal vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering.

Vergoedingen per 1 januari

Lees het overzicht: Vergoedingen zwangerschapsecho’s en onderzoek (PDF)

Overige onderzoeken: prenatale screening

Prenatale screening gaat over het berekenen van een kans op aandoeningen bij je ongeboren kind. In de welkomstenvelop krijg je een brochure toegestuurd. Bij de echo kun je terecht met je overwegingen en vragen. Je kunt je ook voorbereiden via de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl 

De SEO (zie hierboven) is een screening, maar je kunt ook onderzoek laten doen naar chromosoomafwijkingen (trisomie 21 oftewel Down syndroom, trisomie 13 oftewel Edwards syndroom en trisomie 18 oftewel Patausyndroom). Vraag je af waaróm je onderzoek wilt laten doen, en wat je zou doen bij een afwijkende uitslag, want deze onderzoeken kunnen onrust veroorzaken. Ze zijn niet verplicht.

Bij de 1e trimesterscreening (combinatietest)

rond 12 weken word je bloed onderzocht op aanwezigheid van bepaalde hormonen en wordt middels een echo gezocht naar een eventuele verdikte nekplooi. In combinatie met je leeftijd, lifestyle en de precieze zwangerschapsduur wordt de kans berekend op een kindje met chromosoomafwijkingen (zie hierboven). Het onderzoek is niet gevaarlijk voor je kindje, maar de test geeft je geen zekerheid. Een kans van 1:200 of groter wordt beschouwd als een verhoogde kans. Dit geeft je recht op vervolgonderzoek: een NIPT test, een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

Bij de NIPT Test (Niet Invasieve Prenatale Test)

wordt via jouw bloed het DNA van je kindje onderzocht op chromosoomafwijkingen (zie hierboven). De NIPT test is niet gevaarlijk voor je kindje, maar geeft geen 100% zekerheid. Bij een goede uitslag wordt geen vervolgonderzoek geadviseerd, omdat de kans dat je kindje toch is een afwijking heeft heel klein is. Bij een slechte uitslag geeft een vlokkentest of vruchtwaterpunctie zekerheid. Dit is belangrijk als je overweegt je zwangerschap af te breken.

  • Bij een vruchtwaterpunctie wordt vruchtwater afgenomen en onderzocht.
  • Bij de vlokkentest wordt een stukje weefsel van de moederkoek weggenomen en onderzocht.
  • Beide onderzoeken geven een kleine kans op een miskraam: dit komt voor bij 3-5 van de 1.000 onderzoeken.
  • Kijk voor meer informatie op: Downscreening-veelgestelde-vragen-rivm