3D en 4D echo’s en diagnostiek

IMG_4353-221

Marjon, Jacobine en Simone zijn niet alleen ervaren verloskundigen, maar ook echoscopist. Zo kun je terecht voor je termijnecho, vitaliteitsecho, geslachtsecho, pretecho, 20 weken echo (SEO), 3D en 4D echo, groei echo, liggingsecho en vruchtwaterecho.

Cliënten van buiten onze eigen verloskundige praktijk zijn ook van harte welkom.

Bij alle echo’s ontvang je gratis foto’s en/of filmpje op usb-stick.

Ons Echobureau is gevestigd op de eerste etage van het GCM Gezondheidscentrum Spechtenkamp. Er is een lift aanwezig.

Bel ons voor een afspraak of vragen op werkdagen tussen 10.00 en 11.00 uur, tel. (0346) 599590 of e-mail ons.

Voor spoed zijn we altijd bereikbaar via 0346-599590.

4D-3D pretecho of geslachtsecho vanaf € 25,- Locatie GCM Echobureau

Reguliere diagnostische echo’s tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden in Nederland meestal twee diagnostische echo’s van je baby gemaakt: de termijn echo om de duur van de zwangerschap te bepalen en een screenings echo om gezondheidskundige reden. De eerste echo vindt plaats rond de 10-de week van je zwangerschap, de uitgebreide echo rond de 20-ste week. Deze echo’s worden meestal standaard vergoed vanuit van de ziektekostenverzekering. Daarnaast kunnen aanvullende diagnostische echo’s en zwangerschapsonderzoek gewenst of noodzakelijk zijn.

echo diagnostiek-zwangerschapsonderzoek

Wat is echografie

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven met hoge frequenties. Dit ‘ultrageluid’ is voor het menselijk oor niet waarneembaar. De inwendige organen weerkaatsen het geluid, dat elektronisch tot een afbeelding wordt verwerkt. Echografie kan zowel uitwendig (via de buikwand) als inwendig (via de vagina) worden verricht, maar is niet pijnlijk. Tussen de transducer en de huid wordt contactgel aangebracht. Soms wordt met de transducer enige druk uitgeoefend. Schadelijke effecten zijn nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Toch zijn we voor de zekerheid voorzichtig en gebruiken we echoscopie niet zomaar.

De eerste echo: termijn echo

De eerste echo voeren we rond 10 weken uit. We kijken of er een zwangerschap in je baarmoeder zit en of het hartje klopt. Deze periode is het meest betrouwbaar om de uitgerekende datum vast te stellen. Soms is het resultaat onduidelijk (bijv. doordat de zwangerschap minder ver gevorderd is dan gedacht). Bij twijfel wordt de echo na 1-2 weken herhaald. Geeft een uitwendige echo geen goed beeld (bijv. doordat de baarmoeder naar achter is gekanteld of doordat vetweefsel of darmen het beeld belemmeren) dan kan een inwendige echo worden gedaan.

De tweede echo: screenings echo of 20-weken echo

Je kunt rond 20 weken een screeningsecho laten maken. Hierbij wordt gezocht naar aangeboren afwijkingen bij de baby. Als er ernstige afwijkingen worden geconstateerd, moeten ouders soms beslissen een zwangerschap wel of niet voort te zetten. Soms moeten afwijkingen langer vervolgd worden en soms is het nodig om in het ziekenhuis te bevallen. De echo biedt geen zekerheid; niet alle afwijkingen worden gevonden en soms lijkt er iets te zijn gevonden, maar is er achteraf toch niets aan de hand.

Aanvullend diagnostische echo’s en zwangerschapsonderzoek

Screening (kansberekening)

In de zwangerschap kun  je je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen, zoals down-, edwards- of patausyndroom, een open rug of een hartafwijking. Dit heet prenatale screening. Je kunt kiezen voor twee onderzoeken:

–              de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom.

–              of de 20 wekenecho, dat is een onderzoek naar lichamelijke afwijkingen.

Je bepaalt zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Bij je eerste gesprek vragen we of je meer wilt weten over deze screeningen.  Als je je alvast wilt voorbereiden, lees dan de informatie op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl . Hier vind je ook de keuzehulp Bewust kiezen en tips over hoe je met je partner of anderen kunt bespreken of je deze onderzoeken wilt. Verder kun je er verhalen lezen van vrouwen die ook moesten kiezen of zij dit onderzoek wilden laten doen.

Vraag je af waaróm je onderzoek wilt laten doen, en wat je zou doen bij een afwijkende uitslag. Screening (dit is kansberekening) kan je namelijk geruststellen over een bepaald aspect van de gezondheid van je kindje, maar kan je ook  ongerust maken of voor moeilijke keuzes stellen.

De 1e trimesterscreening (combinatietest) kun je rond 12 weken laten doen. Bij deze test word je bloed onderzocht op bepaalde hormonen en wordt per echo gezocht naar een eventuele verdikte nekplooi (een vochtschil in de nek). In combinatie met je leeftijd en de precieze zwangerschapsduur wordt de kans berekend op een kindje met Downsyndroom (en 2 andere chromosoomaandoeningen). Het onderzoek is niet gevaarlijk voor je kindje. Maar de test geeft je geen zekerheid, alleen een kans. Een kans van 1:200 of groter wordt beschouwd als een vergrote kans. Dit geeft je recht op vervolgonderzoek: een NIPT test, een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

  • NIPT Test staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Hierbij wordt het bloed van de moeder gebruikt om het DNA van de foetus te onderzoeken. De NIPT maakt het mogelijk te zien of er bij het kind een extra exemplaar aanwezig is van chromosoom 21 (downsyndroom), 18 (edwardssyndroom) of 13 (patausyndroom). De NIPT geeft geen kans op een miskraam, maar geeft geen 100% zekerheid. Bij een niet-afwijkende uitslag wordt geen vervolgonderzoek geadviseerd (de kans dat het kind toch een aandoening heeft is erg klein). Bij een afwijkende uitslag is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nog wel nodig als je zekerheid wilt of overweegt de zwangerschap af te breken.
  • Bij een vruchtwaterpunctie wordt vruchtwater afgenomen en onderzocht.
  • Bij de vlokkentest wordt een stukje weefsel van de moederkoek weggenomen en onderzocht.

Bij beide vervolgonderzoeken bestaat een kleine kans op een miskraam. Dit komt voor bij 3 tot 5 van de 1.000 onderzoeken. Bij NIPT loop je dat risico niet. Kijk voor meer informatie op: Downscreening-veelgestelde-vragen-rivm

Geslachtsbepaling

Je kunt bij ons een echo geslachtsbepaling laten uitvoeren met 15 weken.

Liggingsecho

Bij 36 weken kunnen we kijken of je kindje in een hoofd- of stuitligging ligt. Bij een afwijkende ligging sturen we je door naar de gynaecoloog, bijvoorbeeld om te proberen de baby te draaien. De kans op een onverwachte stuitligging bij de bevalling is door de liggingsecho kleiner (maar niet uitgesloten).

Vruchtwaterbepaling

Vanaf 40 weken houden we jou en je kindje, in samenspraak met de gynaecoloog, extra in de gaten. Soms ontstaat een reden de bevalling in te leiden, bijvoorbeeld als er te weinig vruchtwater is. Dit controleren we per echo.

Overige echo’s

Overige redenen voor echoscopie zijn bloedverlies, twijfel over de groei, de ligging van de baby of de locatie van de placenta. Echo’s gemaakt op indicatie worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Pretecho’s worden niet vergoed.

Wijzigingen vergoedingen per 1 januari

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de regels veranderd voor zowel de toegang tot prenataal onderzoek als de vergoeding.
Lees het overzicht: Vergoedingen zwangerschapsecho’s en onderzoek (PDF)