Zwangerschapscursus HypnoBirthing®

HypnoBirthing® cursus bij GCM Verloskunde

Sinds 2017 heeft GCM Verloskunde heeft haar eigen cursus HypnoBirthing® (HB). Deze wordt gegeven door Shantie Lemmers. HB bereidt ouders voor op ‘zelfverzekerd en ontspannen bevallen’ (wat niet gelijkstaat aan pijnloos bevallen).

Opzet van de cursus HypnoBirthing®

Dé HB bevalling bestaat niet, ouders bereiden zich voor op hun eigen unieke geboorte-ervaring. Thema’s in de cursus zijn:

  • (Zelf)ontspanning, trance en focus
  • Ademhaling, bewustzijn en hechting
  • Informatie en continue (emotionele) support
  • Rebozo/baringshoudingen, visualisatie
  • Betrokkenheid bij interventies en beleid durante partu
  • En: loslaten!

De cursus is uitermate geschikt om met partner te volgen en bestaat uit 5 lessen van 2,5 uur.
De cursus HypnoBirthing® van GCM is aangepast aan het Nederlandse zorgsysteem en is praktisch en logisch.
Buiten de lessen om wordt van ouders gevraagd om actieve herhaling en oefening.

Wat kost de cursus HypnoBirthing®

De kosten bedragen € 299,- per deelnemend koppel.

Ervaringen van ouders met onze cursus HypnoBirthing®

“We zijn goed begeleid richting onze bevalling. Door alleen al te praten over wat ons te wachten stond, ontspanningsoefeningen te doen en (bad)bevallingsvideo’s te kijken, hebben we samen een aardig beeld kunnen vormen van wat we wel en niet wilden.”

“Ik kan zeggen dat ik in een soort trance zat om de weeën op te kunnen vangen. Ook heb ik veel gehad aan de kalme ademhaling en de geboorte-ademhaling. Daarnaast heeft mijn partner met me mee geademd, gemasseerd en geholpen bij het vinden van de juiste houding. En ondanks dat het behoorlijk heftig en pijnlijk was, kijk ik echt met een goed gevoel terug op de bevalling. Voor een volgende zwangerschap kijk ik meer op tegen de ochtendmisselijkheid, dan tegen de bevalling. Dat hebben we dankzij de cursus toch maar mooi voor elkaar gekregen!”

“De laatste 3 uur waren heel chaotisch en alles is heel snel gegaan. Ik heb heel veel gehad aan de cursus en de rustige ademhaling. In het ziekenhuis hebben ze tot viermaal toe gezegd dat ze het uniek vonden hoe rustig ik bleef en hoe goed mijn man mij heeft geholpen. Ondanks dat ik aan allerlei apparatuur vastzat en niet in de positie kon bevallen die ik mij had voorgenomen, heb ik het toch als een unieke en mooie ervaring gezien. Meegaan met wat er gebeurt op dat moment en de veiligheid van de kleine stond voorop.”

“Ik heb een erg vlotte bevalling gehad. Het begon om 23 uur. Toen de verloskundige om 2:30 uur arriveerde had ik volledige ontsluiting en besloten we thuis te blijven. Ons kindje is om 4:24 uur geboren. Ik heb tijdens de bevalling de regenboogontspanning constant aangehad. Dit heeft mij veel geholpen te ontspannen. Ook heb ik veel verschillende houdingen aangenomen tijdens het opvangen van de weeën en het persen.”

“Ik ben bevallen in bad. Ik heb veel gehad aan de ademhalingstechnieken. Tot 7-8 centimeter ervoer ik weinig pijn, waar ik met mijn vorige bevallingen al met 4-5 cm als heftig ervoer. Het is zo fijn dat je de cursus zo intensief volgt met je partner. Ik heb mij nog nooit zo gesteund gevoeld door mijn man. Dat is echt een ervaring die we ons nooit meer laten afnemen.”

“Echt hypnose is het niet voor ons geweest, maar wel (het aanleren van) een diepe ontspanning. Dit was tijdens de zwangerschap fijn en het heeft zeker ook geholpen tijdens de bevalling. Het was de derde keer voor ons, maar wel de meest prettige ervaring, omdat we het grotendeels echt samen deden en ik daardoor nu meer ontspannen was. Ons kindje kwam hierdoor ook heel ontspannen ter wereld.”

“Tijdens de oefeningen leert Shantie jou als moeder te luisteren naar je lichaam en je baby. Ze laat zien hoe belangrijk de partner is in het geheel. Samen werden we meer bewust van wat er zou komen. Ik krijg regelmatig de vraag: heb je wat aan de cursus gehad?’ Dat denk ik wel. Doordat je zo geconcentreerd bent op jezelf en je baby heb je geen besef van tijd en de rest van de wereld.”

Aanmelden

Aanmelden en vragen stellen kan via s.lemmers@gcmbroek.nl.

Cursusdata* op locatie Spechtenkamp

Op dit moment onbekend, neem gerust contact op.

*De cursus kan doorgang vinden vanaf 3 aanmeldingen.

Maak een afspraak

Ben je zwanger of wil je graag zwanger worden?

In deze bijzondere tijd zijn wij er speciaal voor jou, je baby en je partner. Altijd bereikbaar en zo dichtbij als nodig is.

Volledige zwangerschapszorg bij jou in de buurt

Je kunt bij ons terecht voor persoonlijke zorg en begeleiding, informatie (avonden), HypnoBirthing zwangerschapscursus, Centering Pregnancy en al je echo’s, zoas de 20 weken echo, pretecho of geslachtsecho (ook als je bij een andere praktijk onder controle bent). Omdat wij onderdeel zijn van GCM GezondheidsCentra staan ook onze gespecialiseerde collega’s voor je klaar. Samen doen wij er alles aan om je zwangerschap zo goed mogelijk te begeleiden. Daarnaast werken we nauw samen met specialisten in diverse ziekenhuizen in de buurt.