Gezond zwanger

Inschrijven
Inschrijven is het makkelijkst telefonisch tussen 10 en 11 uur op werkdagen. Lukt dit niet, meld je dan aan via de mail en je wordt teruggebeld.

Spoedzorg nodig?
Bel bij spoed: 0346 - 599 590, keuze 1

Storing?
Bel dan 088 - 755 64 44 en vermeld dat je bij ons onder zorg bent en je wordt verder geholpen.

Een gezonde leefstijl

Het wordt steeds duidelijker dat een gezonde leefstijl bij jou en je partner effect heeft op de gezondheid van je kindje. Wat kun je doen voor een gezonde leefstijl?

Alcohol

Alcohol, ook in beperkte mate, is giftig vanaf het prilste begin van de zwangerschap tot en met de borstvoeding. De baby heeft dezelfde concentratie alcohol in het bloed als de zwangere vrouw, maar kan deze veel minder snel afbreken, terwijl de baby een zeer kwetsbaar groeiproces doormaakt. Alcohol vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en wiegendood. Alcohol kan onherstelbare schade veroorzaken aan hersenen, nieren en lever en voor afwijkingen zorgen. De meest ernstige vorm van alcoholschade in de zwangerschap heet Foetaal Alcohol Syndroom. Lees meer hierover op de website van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid

Roken

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een te vroeggeboren of te lichte baby, minder goede orgaanontwikkeling, aangeboren afwijkingen, doodgeboorte, ernstige problemen met de placenta, te vroeg breken van de vliezen en wiegendood. Gevolgen op latere leeftijd kunnen overgewicht, een hoge bloeddruk of problemen met hart- en bloedvaten zijn. Ook kan een kind ADHD of gedragsproblemen krijgen en zelf gaan roken. Roken bij een open raam of met de afzuigkap aan beschermt je kind onvoldoende! Kijk voor meer informatie over hulp bij stoppen op onze GCM Cursus Stoppen met Roken en www.rokeninfo.nl

Drugsgebruik

Stop uiterlijk drie maanden voordat je zwanger probeert te raken met drugsgebruik. Het roken van hasj en wiet kan een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken. Drugs kunnen ook via moedermelk bij de baby komen. De baby kan hierdoor last krijgen van hoge bloeddruk, of ademhalingsproblemen.

Medicijngebruik

Bespreek medicatiegebruik altijd met je huisarts, vóór en tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft.

Gezonde voeding

Pas je voedingspatroon aan zodat je gevarieerd eet en voldoende vitamins en mineralen binnenkrijgt. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, krijgen jij en je baby'tje voldoende voedingsstoffen binnen voor een gezonde zwangerschap. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor meer informatie.

Vitamine D en foliumzuur

Gebruik dagelijks 10 microgram vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Gebruik dagelijks 400 microgram foliumzuur. Een tekort in de prilste weken verhoogt het risico op een open ruggetje (spina bifida) bij de baby.

Risicovolle werkomstandigheden

Staan je werkomstandigheden een gezonde zwangerschap in de weg? Is er een risicofactor van toepassing op je werk? Lees meer over je rechten op de website van het RIVM.

Dames_echo_300x300

Krachtige verhalen

Lees de bevallingsverhalen van andere vrouwen.

Zwangerschap_300x300

Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?

Deskundige en betrouwbare informatie voor jouw zwangerschap en bevalling.

GCM_Logo_WIT_250x100

De Stichting GezondheidsCentra Maarssenbroek GCM staat garant voor kwalitatieve eerstelijnsgezondheidszorg in Maarssenbroek. GCM biedt eerstelijnszorg onder één dak: GCM Huisartsen, GCM Fysiotherapie, Apotheek Boomstede en GCM Verloskunde

Locaties

GCM Boomstede
Boomstede 204
3608 AK Maarssen


GCM Spechtenkamp

Spechtenkamp 233 A
3607 KN Maarssen