Gezond zwanger

Folder_wat_je_moet_weten_over_alcohol_roken_drugs_en_zwangerschap-1_edited-1

LEES deze folder online!

Alcohol: stoppen

Alcohol, ook in beperkte mate, is giftig vanaf het prilste begin van de zwangerschap tot en met de borstvoeding. De baby heeft dezelfde concentratie alcohol in het bloed als de zwangere vrouw, maar kan deze veel minder snel afbreken. De baby moet groeien en zich ontwikkelen. Dat is een kwetsbaar proces.  Alcohol vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en wiegendood. Alcohol kan onherstelbare schade veroorzaken aan hersenen, nieren en lever en voor afwijkingen zorgen.

De meest ernstige vorm van alcoholschade in de zwangerschap heet Foetaal Alcohol Syndroom. Het kind kan hierbij gedragsproblemen krijgen als hyperactiviteit, ontbreken van schuldgevoelen en aandachtsproblemen. Vaak krijgen kinderen onterecht de diagnose ADHD of autisme. Foetaal Alcohol Syndroom is niet te behandelen en gaat nooit over. Ook weinig alcohol kan schadelijk zijn! Wij zoeken graag samen met je naar een oplossing. Ga voor meer informatie: www.alcoholenzwangerschap.nl/negenmaandenniet

Roken: helemaal niet doen

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een te vroeg geboren of te lichte baby, minder goede ontwikkeling van de organen, aangeboren afwijkingen, doodgeboorte, te vroeg loslaten van de placenta, een voorliggende placenta, te vroeg breken van de vliezen, wiegendood. Gevolgen op latere leeftijd kunnen overgewicht, een hoge bloeddruk of problemen met hart- en bloedvaten zijn. ook kan een kind ADHD of gedragsproblemen krijgen en zelf gaan roken.

Wat kun je kopen als je stopt met roken? Rompertje: 1 pakje sigaretten. Babyfoon: 10 pakjes sigaretten. Autostoeltje: 30 pakjes sigaretten. Wandelwagen: 50 pakjes sigaretten. Hulp bij stoppen: www.rokeninfo.nl

Drugs: helemaal niet doen

Stop uiterlijk 3 maanden voordat je zwanger probeert te raken. Drugs komen in het lichaam van de ongeboren baby terecht. Het roken van hasj en wiet kan een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken. Drugs kunnen ook via moedermelk bij de baby komen. De baby kan hierdoor last krijgen van hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen. Roken bij een open raam of met de afzuigkap aan beschermt je kind onvoldoende!

LEES BELANGRIJKE INFORMATIE:
“Wat je moet weten over alcohol en roken, voor tijdens en na de zwangerschap’ (PDF)

Misselijkheid

Veel vrouwen zijn de eerste 3 maanden van de zwangerschap misselijk, maar bij anderen duurt het de hele zwangerschap. Probeer eerst iets te eten voor je opstaat, of eet vaker kleine porties. Misselijkheid voelt namelijk erger aan op een lege maag. Bij de apotheek kun je gembercapsules tegen de misselijkheid halen. Gemberthee kan ook helpen. Via de huisarts zijn medicijnen tegen misselijkheid op recept verkrijgbaar.

Maagzuurklachten

Een slokje melk of vla kan verlichting geven. Ga na wat je gegeten of gedronken hebt, denk bijvoorbeeld aan koolzuurhoudende drankjes of te zoet/gekruid/gepeperd/chocolade. In de drogist zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar tegen maagzuur in de zwangerschap.

Obstipatie of verstopping

Pas zo mogelijk je eet- en drinkpatroon aan: drink 2 tot 2,5 liter vocht per dag en zorg voor vezelrijke voeding. Zorg dat je ook aan je lichaamsbeweging komt. Helpt het allemaal niet, neem dan contact op met je huisarts.

Bandenpijn

Door het groeien van de baarmoeder, ontstaat rek aan de banden waaraan de baarmoeder bevestigd is. Je voelt dit naast je baarmoeder, in de richting van je liezen. Triggermomenten zijn hoesten, niezen, persen, fietsen en omdraaien in bed. Sommige vrouwen houden hier hun hele zwangerschap wat last van. Er valt niet heel veel aan te doen, maar het kan geen kwaad. Soms helpt ondersteuning met een brede shawl of een steunbroekje.

Bloedverlies

Veel zwangere vrouwen hebben in de eerste maanden van de zwangerschap  last van licht bloedverlies. Dit wordt meestal veroorzaakt door de zeer goed doorbloede baarmoedermond, die snel kan gaan bloeden. Is het bloedverlies ruimer of heb je ook buikkrampen, neem dan contact met ons op.

Leven voelen

In het begin kun je onzeker zijn over het voelen van leven. Vaak beschrijven vrouwen het gevoel van luchtbelletjes of vlindertjes in hun buik. Het bewegen van de baby wordt vanzelf krachtiger en duidelijker. Bij een eerste zwangerschap voel je meestal tussen week 17-21 voor het eerst je kind bewegen. Een tweede keer herken je het gevoel vaak eerder. Vanaf 28 weken moet je de baby dagelijks voelen bewegen. Als je vanaf 28 weken weinig of geen leven voelt, neem dan contact op.

Toxoplasmose en listeria, vitamine A, koffie

Eet geen (half)rauw vlees. Hier kan de toxoplasmose parasiet op zitten. Dit kan leiden tot een miskraam of aangeboren afwijking. Verschoon de kattebak niet zelf, draag handschoenen bij tuinieren en bak je vlees goed door. Neem geen producten van rauwe melk (‘au lait cru’), deze kunnen de bacterie listeria bevatten. Listeriose kan leiden tot overlijden of vroeggeboorte. De listeria bacterie gedijt in de koelkast, eet daarom zo vers mogelijk. Eet geen gerookte vacuüm verpakte vis, tenzij je deze in een gerecht goed verhit. Verse (en vers ontdooide) vis mag juist wel! Gebruik geen/weinig leverproducten. Hier zit teveel vitamine A in. Dit kan afwijkingen veroorzaken. Wees matig met koffie.

Medicijnen

Bespreek medicatiegebruik altijd met je huisarts, vóór en tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft.

Aanbevolen vitamines

Gebruik dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. Je hebt ook extra foliumzuur nodig tijdens de zwangerschap, dagelijks 400 microgram. Onderzoek heeft uitgewezen dat een tekort aan foliumzuur in de eerste weken van de zwangerschap (wanneer de zwangerschap vaak nog niet is vastgesteld) het risico op een ‘open ruggetje’ (spina bifida) bij de baby verhoogt. Dit is een aangeboren afwijking waarbij de wervelkolom of de schedel niet volledig is gesloten.

Werkomstandigheden

Via Zwangerwijzer kun je nagaan of er op je werk omstandigheden zijn die een gezonde zwangerschap in de weg staan. De laaste zes vragen van Zwangerwijzer gaan over de werkomstandigheden van beide partners. Daarbij gaat het om:

  • werken met chemische stoffen
  • lichamelijk zwaar werk
  • onregelmatige werktijden
  • stress
  • infectiegevaar
  • de invloed van fysische factoren, zoals lawaai

Is er een risicofactor van toepassing, dan krijg je informatie over de risico’s én advies. Ook lees je wat je werkgever moet doen om bij te dragen aan een zo gezond mogelijke zwangerschap op het werk.

Seksualiteit

In elke relatie wordt het zwanger zijn anders beleefd. De ene vrouw heeft juist meer zin om te vrijen, voor een ander hoeft het niet meer zo. Hetzelfde geldt voor de aanstaande vader. Er zijn geen bezwaren om te vrijen in de zwangerschap. Behalve bij bloedverlies, gebroken vliezen of een dreigende vroeggeboorte. Bij het intakegesprek vragen we ook naar traumatische seksuele ervaringen in het verleden. Informatie hierover is belangrijk, omdat we dan rekening kunnen houden met eventuele gevolgen van deze ervaring tijdens onze begeleiding. Is deze situatie op jou van toepassing, dan kun je erover praten, als je dat wilt. Het is voor ons niet nodig precies te weten wat er is gebeurd. We kunnen bespreken of je ooit hulp gehad hebt of nog nodig hebt en of je problemen verwacht bij lichamelijk onderzoek of de bevalling. Uiteindelijk is het doel je het gevoel van maximale controle te geven, om om te kunnen gaan met eventuele triggers.

Overige zaken

  • Langdurige hoge omgevingstemperaturen zoals hete baden, sauna en zonnebank zijn af te raden.
  • Blijf je gebit goed poetsen, vooral als je meer last krijgt van tandvleesbloedingen en stel tandartsbezoek niet uit.