Van zwangerschap tot kraamtijd

IMG_6876-022

Voor de meeste vrouwen zijn zwangerschap, bevallen en herstel in de kraamtijd natuurlijke processen. Wij controleren dan alleen of alles goed gaat en of je je prettig voelt. Is er iets bijzonders aan de hand, dan volgt overleg met met andere gespecialiseerde zorgverleners, zoals de huisarts, gynaecoloog of kinderarts.

Echo en intake

Na je eerste echo volgt de intake. In dit gesprek praten we samen over je algemene gezondheid en eventuele eerdere zwangerschappen. Ook bespreken we bijzonderheden in je familie. Verder meten we je bloeddruk en laten we je bloed onderzoeken.

Vervolgcontroles

Naarmate je zwangerschap vordert, kom je vaker bij ons op controle. We controleren altijd je bloeddruk, de groei van je baarmoeder en de hartslag van je baby. Met 27 weken volgt weer een bloedonderzoek. We plannen extra lange controles in om over voeding voor de baby en over de bevalling te praten. Je krijgt van ons een duidelijk schema mee, zodat je weet wat je wanneer kunt verwachten.

Cursus

Het is niet verplicht een cursus te volgen. Het is wel een leuke manier om bewust met je zwangerschap bezig te zijn, kennis op te doen en met andere zwangeren in contact te komen. Je kunt ook onze voorlichtingsavonden bijwonen. GCM heeft haar eigen zwangerschapscursus HypnoBirthing: https://www.gcmbroek.nl/verloskunde/cursus-hypnobirthing/

Bevalwensplan

Rond 35 weken praten we uitgebreid over de bevalling. We willen graag weten hoe jij je bevalling voor je ziet en wat je belangrijk vind. Denk aan: de plaats waar je gaat bevallen, de aanwezigen, de manier van communiceren, wat jij nodig hebt om je veilig te voelen, houdingen die je kunt aannemen om zoveel mogelijk ruimte aan je kindje te geven en evt. pijnstilling. Realiseer je wel dat een bevalling niet ‘planbaar’ is: iedere bevalling is uniek.

‘Eigen krachtige verhalen’

Vrouwen lijken onder invloed van media en bevallingsverhalen van anderen angstiger voor de bevalling. Angst heeft een averechtse werking op bevallen en moet daarom plaatsmaken voor vertrouwen in het eigen lichaam en de natuurlijke zwangerschap, geboorte, bevalling en kraamtijd. voor inspiratie: http://deverloskundige.nl/krachtigeverhalen

Welk ziekenhuis kies je als je niet thuis wilt bevallen?

Je mag zelf beslissen waar je wilt bevallen. Van ons krijg je advies over de veiligheid.

Wij vormen met 2 ziekenhuizen in de regio een verloskundig samenwerkingsverband: met het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en met het Antonius ziekenhuis in Utrecht. We kunnen daardoor gemakkelijk overleggen met de klinisch verloskundige, gynaecoloog of kinderarts. We zijn samen verantwoordelijk voor protocollen en andere afspraken. Kort gezegd: we willen er samen voor zorgen dat de zorg voor moeder en kind zo goed mogelijk geregeld wordt.

Ook begeleiden we poliklinische bevallingen in (het geboortehuis) in het Diakonessen ziekenhuis.

Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?

Bekijk de film ‘Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?’ en hoor van andere moeders en partners wat hun verwachtingen waren, hoe zij zich hebben voorbereid en hoe hun bevalling uiteindelijk is gegaan. Professionals, zoals een verloskundige, gynaecoloog en een neurowetenschapper, geven informatie over baringspijn, de meest voorkomende pijnbehandelingsmethoden en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling. http://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/223/jouw-bevalling-hoe-ga-je-om-met-pijn/

Kraamtijd

Wanneer alles goed gaat heb je de eerste week na de bevalling kraamzorg thuis. Zij leert jullie voor de baby te zorgen en zorgt dat jij rust krijgt, om goed te herstellen. In deze week komen wij ook regelmatig langs voor de medische controles. In de eerste week komt het consultatiebureau ook langs voor de hielprik en gehoortest. Na de kraamweek dragen wij de zorg over aan je huisarts en het consultatiebureau. 6 weken na de bevalling is er nog een controle op de praktijk ter afsluiting van de kraamtijd. We vinden het leuk als je je baby meeneemt en zullen je zwangerschap, bevalling, kraamtijd en gezondheid nabespreken, evenals adviezen voor een eventuele volgende zwangerschap.

Meer vragen? Kijk bij nuttige informatie en links